Speleology

Vorige week verkenden Pieter-Jan, Iwan, Frans en ik Slovenië, een miskend land met veel natuur . We hadden via <a href=\"http://www.hylawerkgroep.be/jeroen/\">Jeroen Speybroeck contactgegevens gekregen van een gids die ons de olmen (Europese grottensalamanders) kon laten zien in het Postojna grotten systeem. The Postonja cave system is de benaming voor een lang karstgrotstelsel bij de Sloveense plaats Postojna. Met een lengte van 20km is het de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. De grotten werden uitgesleten door de rivier de Pivka.

Wij gingen niet naar de meest gekende grot in dit stelsel (zeer toeristisch), maar kregen een permit voor met de gids in de Planina grotten te gaan. Een plek waar maar weinig mensen komen.

De Europese grottenolm Proteus anguinus is een van de weinige troglofiele amfibieën wat betekent dat het dier zijn hele leven uitsluitend in grotten doorbrengt. Het is de enige strikt in grotten levende gewervelde in Europa. De salamander is neoteen wat betekent dat de kenmerken van de larve grotendeels behouden blijven bij de volwassen exemplaren. Ledematen, vingers en tenen zijn gereduceerd en zeer klein, de kop valt duidelijk te onderscheiden van de rest van het lichaam door de opvallende externe kieuwen achter de schedel.

De soort werd voor het eerst beschreven in 1768 en is sindsdien uitgebreid door biologen bestudeerd. De olm werd vanwege de afwijkende anatomie al door Darwin aangehaald in zijn boek On the origin of species. Hij schaart de olm onder de wrecks of ancient life, vrij vertaald één van de overblijfsels van het oerleven.

Deze blinde salamander leeft in grotten langs de kustlijn van de Balkan. Biologen die de salamander bestuderen worden geconfronteerd met de zeer moeilijk na te bootsen natuurlijke habitat. Veel onderzoeks laboratoria zijn om deze reden gebouwd in bestaande grotten, waardoor de olm in situ bestudeerd kan worden. Dergelijke grotten zijn te vinden in Engeland, Duitsland en in België in de grotten van Han!

De olm is goed aangepast aan voedselschaarste: uit onderzoek is gebleken dat het dier tot 10 jaar zonder voedsel kan overleven! Door de uiterst trage ontwikkeling kan de soort heel oud worden. Er zijn exemplaren die een leeftijd van meer dan 70 jaar hebben bereikt, geschat wordt dat de maximale leeftijd boven de 100 jaar zit. Dat maakt van de grottenolm de langstlevende bekende amfibie ter wereld. Ze worden in Slovenië tot 30 (uitzonderlijk zelfs 40cm) groot.

Ongelofelijk: Voor we de grot binnen gingen, kwamen we de Beastie boys tegen

Fotomateriaal in waterdichte tas, en peddelen maar tot aan de stukken waar de Olmen zitten.

Adulte grotten olm zwemmend

Adulte olm. Deze dieren zouden tot 100 jaar oud worden

<a href=\"https://www.karlvanginderdeuren.be/blog/wp-content/uploads/2011/04/KAR_4258_resize.jpg\">De jeugd van tegenwoordig

Stack van een 25tal beelden van een snuitkevertje

Leven in de brouwerij

<a href=\"https://www.karlvanginderdeuren.be/blog/wp-content/uploads/2011/04/KAR_3899_resize.jpg\">In Slovenië kom je op puur geluk indrukwekkende grotten tegen. Niets is afgesloten, foto toont kleine hoef in natuurlijke grot

Persoon links hoort steenpatrijs, en begint te flippen.