Over emoties...

Mensen zijn al eens droevig.

Vinden we deze emotie terug bij andere dieren en zo ja, bestaat er een logische verklaring voor dit gedragsfenomeen? Het is echter gevaarlijk, gevoelens te proberen rationaliseren…

Zijn wij de enige diersoort die droevigheid voelen? Van pijn weten we dat het iets tastbaars is, zenuw gerelateerd, en het is bewezen dat andere dieren ook pijn kunnen voelen.

Wetenschappers zijn er echter niet uit hoe droevig het er aan toe gaat in het dierenrijk. Vast staat dat primaten zeer complexe gedragingen kunnen vertonen, en in geval van een sterfte in hun groep dagenlang kunnen zwijgen, vasten, rouwen. Terwijl ze geen fysieke pijn hebben.

Homo sapiens als soort blinkt uit in zelfreflectie, en realiseert zich nu voor het eerst in zijn korte geschiedenis op aarde dat zijn dominante impact, de aangroei van zijn populatie en zijn hunker naar ‘Westers’ comfort, dermate grote gevolgen hebben voor de biosfeer, dat zijn voortbestaan bedreigd wordt. Waar de grootste bedreigingen schuilen, is nog niet duidelijk:

  • De achteruitgang van de biodiversiteit en de soms desastreuze opgang van exoten en parasieten

  • De broeikaseffecten en klimaatwijzigingen, die kunnen leiden tot onvoorstelbare schokeffecten en volksmigraties.

  • De ‘verrijking’ van zout en zoet water door kunstmest.

Een mens zou er droevig van worden…

Homo sapiens, gewoon één van de vele soorten...