Eviva España

Wat hou ik ervan, carnivoren op te sporen. Ze ruiken je, luisteren altijd aandachtig en zien snel onraad. Honderden jaren afknallen heeft van hen maar al te vaak zeldzame nachtspoken gemaakt, met een neus voor onraad.

Het lijkt onmogelijk geworden om deze grote jagers in West-Europa nog aan het werk te zien, maar in Spanje echter kan het nog. Vorige week gidste ik samen met Jan een reis met als doel Iberische wolven en Pardellynxen te zien te krijgen.

Ik hoor u zeggen “moet je dat niet in Finland fotograferen, grote carnivoren?” Ik heb die betalende hutten in Finland eerder bezocht, echt bevredigend kan je die peperdure openlucht zoos niet noemen. Overal plastiek bakken met eten rond je schuiltent, weinig natuurlijks aan. Geef mij maar moeilijke, schuwe, wilde dieren. Dat de foto’s daardoor veel moeilijker om maken worden, neem ik er gaarne bij.

The Shiest

We wisten waar we moesten zijn: twee plekken met recente Lobo activiteit. Op de eerste avond stonden we stil te luisteren toen plotseling voor ons in het duister een roedel wolven begon te huilen. Een primitief geluid dat door merg en been gaat. Ik krijg opnieuw kippenvel terwijl ik dit schrijf… Toch zagen we ze niet in deze vallei.

La Pista, de bekendste wolvenplek in Spanje

Wolvenhabitat

Diana was met ons toen we van bevriende boswachters en biologen vernomen dat er elders een kadaver lag, dat onherroepelijk wolven zou aantrekken.

Wolf op het kadaver, 1000m afstand

Na twee dagen aanzitten op een kleine kilometer van het aas, werd duidelijk dat het kadaver een wolf had aangetrokken (een wijfje van twee jaar oud, dochter van de alfa wolvin van deze roedel). Het sluipen begon en ik had het geluk dat terwijl ik onder de wind dichterbij kroop door de natte heide, het fris voorjaarszonnetje in mijn rug stond. Het licht zat goed, ISO checken, beetje onderbelichten. En nu dicht genoeg raken!

80m, nog te ver. Toch al maar een foto nemen. Ziet ze me?

Tien minuten sluipen op handen en voeten, telelens op de rug. Meter per meter dichterbij. Alle takjes omzeilen. 60m klik klik.

50m! Buffer vol, foto toont wolvin met vlees dat ze elders ging begraven.

Ze hoorde de camera, maar rook of zag mij niet. Toch trok ze het dichte sparrenbos in, in het veilige duister. Ik lag daar, hartslag 180, en tussen de bomen keken wilde wolvenogen me aan. Ik zal haar nooit vergeten

The Rarest

Jan, ik en Iwan gingen al verschillende keren naar Andalucia voor Pardellynx te zien. Zelf kwam ik nooit verder dan een fotoloze waarneming gedurende een halve minuut op 200m, en dit na vier dagen aanzitten op een plek waar vier territoria overlappen. Het kon dus beter…

De pardellynx Lynx pardinus is de zeldzaamste kat ter wereld met een totale populatie van 282 individuen. Tot in de sixties algemeen over gans Spanje, slonk de populatie Iberische lynxen drastisch (tot <100 ex) door konijnenplagen. Het dieet van deze carnivoor bestaat immers voor >90% uit konijnen. De pardellynx komt vandaag de dag enkel voor in Parque nacional de Doñana en Sierra morena. Binnenkort begint men met een uitzettingsproject in Extremadura.

Dé lynxenplek in Spanje, Sierra morena

Ochtendmist in lynxenterritorium

Het was een rustige avond in het territorium van een koppel lynxen, Spaanse keizerarenden vlogen over, een Oehoe riep. Telescopen wezen alle kanten uit toen plosteling het diepe Miauw van een mannetje lynx weerklonk. Mijn adem stokte terwijl een oorverdovende stilte zich van de vallei meester maakte. De toppredator ging op pad…

<a href=\"https://www.karlvanginderdeuren.be/blog/wp-content/uploads/2011/03/KVG4670_resize.jpg\">“IK ZIE ZE, daar in de struik”, fluisterde iemand opgewonden. De twee lynxen hadden vooral oog voor elkaar, waardoor de fotograaf dichter kon sluipen. Ik wachtte rustig af. Weinig licht, hoge ISO, diafragma volledig open. Op hoop van zegen. Plots stond hij 30m voor me op de flank, grote gele ogen, oorpluimpjes, lange baard, opgewipte staart: mannetje pardellynx in de zoeker!! Intens, zeer intens. Ze staken het pad over en gingen konijnen jagen, we konden ze nog een kwartier volgen in de schemering.

<a href=\"https://www.karlvanginderdeuren.be/blog/wp-content/uploads/2011/03/KVG4710_resize.jpg\">Zoek de lynx

Overstekend jong mannetje, check de testikels :s

Het maakt je nederig, deze Spaanse toppers te mogen zien. Naast wolven en Lynxen hadden we mooie waarnemingen van Otter (nabij nest), eikelmuis, tientallen grote trappen, plekken met tientallen roepende veenmollen enz. Ook zag ik twee nieuwe zoogdiersoorten: Schreibers vleermuis en Paarse hoefijzerneus…

Schreibers vleermuis